• Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
    Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
  • Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
    Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
  • Verpleeghuis de Hazelaar Tilburg
    Verpleeghuis de Hazelaar Tilburg
  • Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
    Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
  • RGC de Braamberg Arnhem
    RGC de Braamberg Arnhem
  • RGC de Braamberg Arnhem
    RGC de Braamberg Arnhem
  • Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
    Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen (Ontwerp: Rau Architecten)
  • Verpleeghuis de Hazelaar Tilburg
    Verpleeghuis de Hazelaar Tilburg
  • RGC de Braamberg Arnhem
    RGC de Braamberg Arnhem
  • Theater de Voorveghter Hardenberg
    Theater de Voorveghter Hardenberg
  • Verpleeghuis de Hazelaar Tilburg
    Verpleeghuis de Hazelaar Tilburg
  • RGC de Braamberg Arnhem
    RGC de Braamberg Arnhem
U bevindt zich hier: StartProject ErvaringAanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen

Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen

De Gemeente Brummen had meer ruimte nodig in zijn gemeentehuis. Er werd besloten om het bestaande gemeentehuis in de monumentale villa uit te breiden.

In de nieuwe indeling werden ruimtes ingericht voor het nieuwe werken en werden de ruimtes van de villa vooral ingericht als vergaderruimtes. Maartje van den Berg begeleidde hiervoor de aanbesteding, de renovatie en de verbouwing van de monumentale villa.

Het nieuwe gemeentehuis is gerealiseerd volgens de principes van de circulaire economie waarbij het gebouw dienst doet als een grondstoffenbank. Het project heeft vele duurzaamheidsprijzen gewonnen.

Maartje stond de opdrachtgever ook bij met haar interieurontwerpen voor het centrale publieksdeel, vergaderruimten, raadszaal en de ontmoetingsruimten

           Opdrachtgever: Gemeente Brummen. 

Omschrijving:

Uitbreiding met duurzame tijdelijke huisvesting. Renovatie en verbouwing monumentale villa. 

Advieswerkzaamheden: Procesmanagement aanbesteding, contract en procesmanagement, interieuradvies (ontwerp Rau Architecten).           
Status: Opgeleverd in 2013.
Omvang: 3750 M2
 

Door een slimme Europese (niet openbare) aanbesteding (Design & Build) is het gelukt duurzame flexibele en demontabele huisvesting te realiseren binnen een zeer beperkt budget.

Anders dan sommige andere gemeenten koos de gemeente niet voor pluche en bling bling, maar wilde ze duurzaamheid en kwaliteit realiseren. Met als bijzonder uitgangspunt een semipermanent karakter. Je kan immers niet in de toekomst kijken.

Zo werd er gekozen voor een demontabel en flexibel gebouw waarbij alle gebruikte grondstoffen teruggenomen kunnen worden door de oorspronkelijke producenten (gedachtengoed turntoo).

In de vraagspecificatie is het nieuwe werken geformuleerd en zijn de andere eisen prestatiegericht omschreven. Er wordt dus niet omschreven wat er gerealiseerd moet worden, maar aan welke eisen (bijvoorbeeld ruimtelijke eisen of comforteisen aangaande temperatuur of akoestiek)

Door de gunningscriteria zo te verwoorden dat er weinig nadruk werd gelegd op prijs (er was een plafondbedrag gesteld) en juist heel veel op kwaliteit en duurzaamheid, werd de markt ten volste geprikkeld haar inventiviteit te  tonen. Als bijkomend voordeel zorgt deze aanpak dat je tijdens de aanbesteding geen appels en peren gaat vergelijken. Alle inschrijvers werken immers met hetzelfde plafondbedrag.

Door Architectuur Lokaal is deze aanpak opgemerkt en is de aanbesteding als best practise beoordeeld.

http://arch-lokaal.nl/wp-content/uploads/2012/03/Architectuur-Lokaal-83.pdf  (best practice Design & Build blz 82)

Bam en RAU hebben de Europese aanbesteding voor de uitbreiding van het gemeentehuis in Brummen gewonnen. De compacte en flexibel indeelbare nieuwbouw omarmt de monumentale villa. Door een terughoudende, transparante vormgeving worden de kwaliteiten van het historische gebouw versterkt. Het omringende en momenteel sterk versnipperde terrein wordt als hoogwaardige park nieuw ingericht.

Door de omarming ontstaat tussen de twee gebouwen een lichte, representatieve centrale hal. De nieuwe entree voor het publiek bevindt zich aan de zuidzijde, waar bezoekers met een landschappelijk vormgegeven trap in de centrale hal worden ontvangen. Bezoekers krijgen hier meteen een overzicht van het hele gebouw. Tevens wordt vanuit hier op één niveau zowel de nieuwbouw als het monument ontsloten.

De ruimtelijke organisatie in het nieuwe ensemble is gegroepeerd rondom het monument, waarbij een continue interactie tussen beide bouwdelen mogelijk is. De compacte opzet zorgt voor korte looplijnen en bevordert samenwerking tussen medewerkers.

Een mix van teamwerkplekken, open en gesloten kantoren en open en gesloten overlegplekken legt de basis voor nieuwe, eigentijdse manieren van werken. Bovendien zijn de plattegronden volledig flexibel indeelbaar en kunnen aan veranderende behoeftes van de gemeente aangepast worden.

De nieuwbouw vervangt de bestaande uitbreiding uit de jaren ‘80. De gemeente Brummen vroeg in de aanbesteding om semipermanente huisvesting met een levensduur van twintig jaar.

Omdat RAU en BAM geen concessies willen doen aan de kwaliteit van het gebouw en de werkomgeving, kiezen zij ervoor om vanuit een ander bewustzijn met de gebruikte grondstoffen om te gaan. Er worden vooral natuurlijke en herbruikbare bouwmaterialen gekozen.

Draagconstructie, gevel en vloeren zijn gemaakt van hout en worden zoveel mogelijk prefab geproduceerd. Het gebruik van beton wordt geminimaliseerd. Verlichting en vloerbedekking worden via de ®turntoo formule op prestatiebasis gehuurd en gaan aan het einde van de levensduur terug naar de producent. Zoveel mogelijk van de toegepaste producten hebben een Cradle to Cradle certificering.

Ook energetisch voldoet het plan aan hoge eisen. Naast hoogwaardig isolerend glas en passieve zonwering door middel van een omlopende luifel en lamellen worden ook de aanwezige hoge bomen voor de beschaduwing van het gebouw gebruikt. Mos-sedum zorgt voor natuurlijke dakisolatie en regenwateropvang. Door het omarmen van de villa wordt deze grotendeels van een energiezuinige huid voorzien.

Oud en nieuw vormen samen een geheel dat elkaar in velerlei opzicht versterkt – esthetisch, energetisch en functioneel. Door de bewuste materiaalkeuze kan het gebouw lang meegaan, maar ook op duurzame manier weer uit elkaar gehaald worden.

 
Ga naar boven